Un blog de zi cu zi, fara corset sau operatii estetice. Atentie, respira natural!

joi, 27 octombrie 2011

X Factor nu e Vocea Romaniei. Vocea Romaniei nu este X Factor.

Daca ma intrebati pe mine, X Factor nu este si nu va fi niciodata competitor pentru Vocea Romaniei. Zic asta nu prin prisma audientelor si a market share-ului, ci din perspectiva calitatii pe care una o aduce, iar cealalta o anuleaza grosolan. Una transmite emotie, cealalta o da dracului... intr-un colt ascuns al macaralelor de filmare.
La origini, X Factor are un format simpatic, format pe care insa Antena nu l-a preluat la modul real al cuvantului: incepand cu notorietatea juriului si terminand cu productia in sine. Impresia pe care mi-o da mie X Factor este de copie fragila, pe bugete mai mici, care nu ca nu se ridica la nivelul originalului/ franchizei, ci nici macar nu reuseste sa isi atinga obiectivele de copie. Un juriu semi-anost, ales pe criterii stiute de capii proiectului, in care opinarea se face in cel mai antipatic mod cu putinta. O preselectie semi-obscura, din care nu reiese decat ca romanii sunt niste pamplici (ce-i drept, grosul fusese deja la "Romanii au talent") si niste comentarii, de prisos, din nou, din partea juriului.
Ca imagine si ca branding, X Factor are cote slabute- Paula isi face probabil singura partea de make-up si hair-styling, iar pe plasma mea de acasa ii vad mereu porii. Si pe ai ei, si pe ai lui Morar. Laolalta cu picaturile de transpiratie de sub nas, de pe frunte sau de prin alte locuri unde s-au mai aruncat ochii mei.
Aici, rolul juriului pare a fi de a da cu parul in orice urma de talent care exista, din momentul in care domnul Mihai (ce a incercat sa preia rolul de Cowell) spune unuia dintre putinii pustani talentati care au calcat pe scena: Tu din ce an vii? Canta si tu o melodie din 2011, nu Deep Purple.
Productia nu ma incanta absolut deloc, cu atat mai mult cu cat miscarile de camera sunt total neinspirate, macaralelel se departeaza pe momentele esentiale si trec in plan general, iar succesiunea cadrelor este un pic obositoare...pe alocuri anosta. Replicile lasate nu sunt relevante, cadrele de legatura....mai bine nu erau, emotia publicului....nu ma face sa empatizez deloc.Am impresia ca show`ul a fost realizat pe modelul: bifam toate punctele din original, sa ne asiguram ca respectam itemii, fara a fi adaptat la realitatea de p teren, in speta... scena.
Vocea Romaniei, pe de alta parte, e alta mancare de peste. E un show inteligent, inteligent produs, inteligent pus in scena. Branding-ul Pro si-a pus amprenta pe toata emisia, cum era si de asteptat. Avem 4 mamuti in juriu, fiecare cu branding-ul lui, pe care ii leaga fie o imensa experienta in muzica, fie experienta  "a face din rahat bici" pe parte de productie muzicala. Avem o Loredana impecabila si gaga-ista in outfit si un Brenciu mereu pus pe glume, un Moga linistit si un Smiley care impunge uneori. Personajele sunt aervtat de bine construite, incat nici nu mai este nevoie sa detaliez. Replicile sunt incredibile, interactiunea dintre membri juriului si participanti este savuroasa. Opiniile sunt pertinente, argumentate si nu aruncate cu barda.
E un show care transmite ce trebuie sa transmita si care se joaca atat de mult cu emotiile, incat un emotiv ar fi in stare sa planga incontinuu dupa fiecare prestatie.
Productia este impecabila. Oricat de mult m-am chinuit sa observ erori in montaj, nu m-am ales decat cu frame-uri putin mai lungi pe care le-au lasat in succesiunea de cadre. Platoul este spectaculos, iar camerele alea, ale dracului camere, se misca exact cat trebuie si atunci cand trebuie. Cadrele imi arata emotia si pasiunea.

Asa ca... despre ce competitori vorbim noi, mai exact?

(Considerati-l replica pentru articolul aparut pe www.rtv.net pe acelasi subiect)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?Tare, sa te auda toata lumea:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.