Un blog de zi cu zi, fara corset sau operatii estetice. Atentie, respira natural!

marți, 29 iulie 2014

Nasoala treaba cu biletele astea!

Despre biletele si fastaceala in achitarea lor s-a mai vorbit. Si aici vorbesc de biletele pentru un concert, piesa de teatru sau orice act artistic ce mai are inca un vadit curaj de a se manifesta in fata unui public. Public ce este din ce in ce mai putin dispus sa plateasca un bilet si deloc recunoscator pentru efortul pe care o mana(mai mare sau mai mica) de oameni il depun pentru a construi acel act artistic. Chiar daca biletul costa cat un pachet de tigari (da, am ajuns sa facem comparatii in pachete de tigari, pentru ca am observat ca e punct de reper asta)
Dar sa incepem cu inceputul. Problema a inceput odata cu serbarile campenesti date de primarii. Sau cu orice eveniment de boost awareness pe care x-ulescu, mare mahar monopolist pe piata l-a facut pe plaja/ campie / deal/ piata, aducand lumea moca, de la/ca la balamuc. Doar pentru a-i vedea pe x, y si z, si aia mare artisti de valoare. Ma rog, ati inteles voi aluzia. Practicand intens acest sport, ei au creat cumva o "transmutare" psihologica in capul privitorului de artist: si anume ca lui i se cuvinte totul moca, el  nu trebuie sa plateasca pentru nimic si chiar daca ar fi sa plateasca, el vrea  sa isi plateasca doar berea in tarcul evenimentului, nu si biletul. Ca asa a facut el pana acum. Si ca artistul ala oricum nu face mare lucru pe scena: are trei piese, face o pauza si coboara dupa.
Si uite asa s-a stricat piata. Si publicul. Buuuun. Am atatea exemple in minte, din propria experienta si a prietenilor apropiati, incat nici macar nu stiu care exemplu ar fi mai elocvent. Dar o sa ma limitez la a vorbi in general, ce a mai ramas de vorbit.
Ei bine, si ajungem si la momentul in care trupa "Fabulos Mirificescu" are concert intr-o locatie, indiferent de natura ei. Mai mica, mai mare, dupa posibilitati. Trupa posibil sa fi fost vazuta(dar nu neaparat) si la alte evenimente, cum ar fi "Serbarea Bericeasca" a primarului. Tot in acelasi oras. Si canta pe bilete. Si se face promovare. Si se face online spam. Si se anunta la radio. Si la tv. Si in presa scrisa. Ca doar e trupa "Fabulos Mirificescu" si strange lume. Trebuie sa stranga lume, ce dzeu! Lucru care se si intampla. Strange. Vreo 15, intr-o perioada de doua saptamani de promovare intensa. Din care 3 sunt intrati pe baza de invitatie, ca au castigat la concursuri. Cam 15 sa fi strans. De ce? Pentru ca inevitabil biletul de 20-30 lei a fost prea scump, pentru ca toate incercarile de a obtine invitatii s-au soldat cu esecuri, pentru ca : "dom`le...e si biletul, e si consumatia ...e scump!" si s-au evaporat in primul club de manelareala, chiar dupa colt. Unde au cheltuit aproape de mie.
De aici tragem concluzia ca actul artistic e de rahat. Ca artistii se chinuie degeaba sa compuna, sa inventeze, sa perfectioneze, sa investeasca in imagine, in campanii de PR, in promovari de guerilla.  Pentru ca mai nimeni nu ii mai vrea. Pentru  ca nimeni nu mai plateste pentru el din plictiseala, din "n-am bani", din "hai sa mergem sa ne punem in cap la nu stiu ce alt eveniment", din "nu am timp". Plus ca au vazut trupa si la alte serbari bachice.Si nu mai vor sa ii vada acum. Pentru ca...costa. Dar in special pentru ca ii pot auzi/vedea pe youtube/soundcloud si alte platforme de tip. Sau pot descarca de pe BitTorrent totul. Si e moca.
Big bullshit! Sau rahat de taur! Sentimentul de a fi fata in fata cu un artist, de a-i simti emotia, de a-i vedea daruirea, de a-l lasa sa te vrajeasca, sa te indulceasca, sa te "exorcizeze"... nu poate fi comparat cu nimic in lume. Mai ales daca esti fan.
Dar dincolo de asta, lucrurile se indreapta catre si mai rau. Pentru ca voi, astia de v-ati lasat pervertiti sa nu mai apreciati nimic si/sau sa platiti pentru nimic, voi cresteti generatii viitoare de omuleti, pe care ii veti obisnui, la randul vostru, cu rahatismul asta ca actul artistic nu trebuie platit. Ca merge si moca. Ca e mai bine asa. Ca iti iei altceva de banii aia pe care ii dadeai pe bilet.
Pe final, noi, astia de organizam evenimente, promitem ca o sa punem o cutie a milei la fiecare spectacol pe care il avem, in care sa varsati maruntisul care va prisoseste prin buzunare, pentru plata actului artistic. Poate daca va eliberam de gandul ca nu mai TREBUIE sa platiti bilet si o dam pe milogeala, vi se schimba si voua perceptia . Dixit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?Tare, sa te auda toata lumea:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.