Un blog de zi cu zi, fara corset sau operatii estetice. Atentie, respira natural!

luni, 25 octombrie 2010

Moda de a fi artist. Scurt si alambicat

Citeam azi editorialui lui Maurice Munteanu din One Magazine, referitor la conditia artistului. Nu va ganditi ca este una din abordarile clasice sau standard in care cineva apara interesele boemilor muritori de foame din Romania. Nu, nicidecum, chiar dimpotriva! Maurice atrage atentia asupra conditiei si dorintei permanente, iesite din comun a romanului de a fi artist. Pentru ca a fi artist este trendy, cool si nobil, in acelasi timp. Vin in completarea editorialului si spun ca, intr`adevar, s-a creat un adevarat cult al grandomaniei pentru meseria de artist.
Toti vor sa fie artisti dintr-un considerent foarte simplu: pornesc de la premisa eronata ca a fi artist inseamna a detine cheia tuturor misterelor, problemelor, inovatiilor, succeselor intelectuale si profesionale. Cel de se decreta artist este incununat cu lauri numai la simpla pronuntare a cuvantului, iar lumea ii aduce ofrande, in timp ce faima ii este cunoscuta in si peste hotare la scurt timp de la pseudo-declararea sa ca artist. In plus, este cool si toata lumea o face, iar daca toata lumea o face, trebuie sa o faci si tu(instinctul gregar functioneaza intotdeauna, iar tu faci parte din turma.
Cu toate ca imi pot explica aplecarea si tendinta tuturor de a se da mari artisti(sociologic si psihologic vorbind), pentru ca asa cere moda anilor actuali, nu-mi pot opri un oftat deziluzionant:inca un domeniu ce va sa fie pangarit de superficialitate si sufocat pana la lacrimi, dintr-o dorinta abjecta a unora de a iesi in fata cu titulaturi si onoruri pe care nu le merita. Vom ajunge sa ne impiedicam de "artisti de weekend" la tot pasul: autori de bloguri(nu ca n-am avea deja), fosti esuati in alte domenii si reprofilati catre arta (pentru ca suna bine), Simone Senzual care isi descopera brusc simtamintele profund artistice(intr-un moment de reverie orgasmatica).
Treptat, asaltul si sufocarea vor fi atat de mari, incat vor sugruma valorile veritabile, pe care le vom duce din nou in conuri de umbra, dupa cum ne este firea. Sau poate ca nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?Tare, sa te auda toata lumea:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.