Un blog de zi cu zi, fara corset sau operatii estetice. Atentie, respira natural!

miercuri, 19 august 2009

Un NU categoric manelizarii!Oare?

Nu am pledat niciodata pentru faptul ca eu sunt un jurnalist excelent. Nici nu ma consider jurnalist, macar. Poate om de productie, da. Jurnalist, nu. Cu toate astea, am ochi sa observ si gura sa vorbesc cand lucrurile scapa de sub control in ograda jurnalistica locala sau nationala. Pentru ca stiu care sunt criteriile de angajare si cunosc cum un cizmar poate ajunge intotdeauna jurnalist, daca are simtamantul de catzisme in el. Nu deontologie, catzisme. Asta conteaza. Acum. Ce-i drept, observ o fenomenologie destul de ingrijoratoare in ceea ce priveste manifestarea scriiturilor tiparite. Si nu numai. Este de inteles. Pentru ca intr`o continua galopare supa senzational, profit..samd, se muta accentul de pe calitate pe cantitate si pe cat de bine vinde cantitatea, in functie de cerintele pietei. Drept pentru care, nu stiu daca mai pot vorbi de jurnalism in Romania (cu mici exceptii ale muritorilor de foame care inca se mai chinuie sa faca investigatii ca la carte si sa isi respecte meseria).
Am pornit discutia asta pentru ca m-a deranjat un material al unui "coleg", absolvent de jurnalism, care nu a activat niciodata in presa. A mers pe calea propriei productii generatoare de semnificatii si mesaje, afacere pe care o intretine din pasiune(cred) si scopul nobil de a fi independent. Bravo lui, as spune! Insa colegul de care zic are un mare dinte impotriva gazetarilor aserviti, care isi murdaresc numele pentru 15 milioane lunar(daca ii obtin si pe aia). Aici apare diferenta de perceptie si intelegere. Cine a fost "aservit", lucrand in presa, rationeaza altfel si pune altfel in legatura elementele mecanismului. nu jurnalistul este vinovat pentru calitatea materialelor, ci patronul care ordona senzational si cresterea vanzarilor pe publicitate, pein manelizarea industriei media. Nu o biata fatuca este vinovata pentru faptul ca a scris un editorial cu picioarele, ci capul care este deasupra fatucii si care nu a binevoit sa o traga de maneca, sa o invete cum sa articuleze o idee din penel. Asa ca, stimabile, nu mai fiti atat de inversunat in ceea ce priveste presa locala, pana nu puneti mana de intrati intr-o redactie, pentru a observa sistemul din interior.
Da, este regretabil ce se intampla. Dar..ce se intampla la Uups de Ct(ca acesta e exemplul dat), se intampla si la Realitatea, si la Antena, si la Radio 21. Diferenta dintre ele e de notorietate si credibilitate. Hai sa observam parghiile mecanismului si abia apoi sa improscam cu noroi oameni care nu au avut norocul/sustinerea financiara/puterea sa isi deschida o afacere pe cont propriu si sa nu plece capul in fata patronului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?Tare, sa te auda toata lumea:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.