Un blog de zi cu zi, fara corset sau operatii estetice. Atentie, respira natural!

joi, 3 decembrie 2009

Basescu pacifistu` si` a scos coltii!

Daca runda trecuta spuneam ca nu inteleg de unde si pana unde atata calm si discurs dezlanat pentru Basescu, la runda a doua a marii confruntari(si ultima), Basescu si`a schimbat radical pozitia si discursul, reorientandu-se catre paradigme democratice.
Basescu a dat de pamant cu eticheta de pacifist cu care il blagoslovise presa din runda trecuta si a demonstrat ca poate rupe cu dintii din adversar. Si asta folosindu-se de argumente si informatii pertinente. CE-i drept, il prinde mai bine rolul de luptator asumat voluntar sau impus(asta nu o mai stiu). Daca stam bine sa ne gandim, chiar asta e rolul care l-a consacrat, asezonat pe alocuri cu lacrimi sensibilioase aducatoare de audienta. Ca si persuasivitate, Basescu l-a luat pe Geoana. A venit cu lectiile facute de acasa, a venit cu experienta de 15 ani in politica si conjuncturile ce inca ii permit sa mai invoce prerogative speciale. Cel mai important e faptul ca a venit cu exemple clare si concrete pe situatii de fapt si contexte ample:sanatate, protectie sociala, samd. De aici, rezulta una bucata mobilizare foarte buna a staffului, pentru ca, nu`i asa, cand ancorezi un discurs in realitate pe fundamente reale, parca sa zic ca persuasiunea creste direct proportional.
Ca si paradigme, Basescu s-a axat foarte mult pe cele democratice: necesitatea referendumului, dreptul de vot, indivizii- ca elemente centrale, prefigurand, totodata si una bucata paradigma sacra, legata de siguranta sociala. Bine gandita miscarea, tinand cont de faptul ca data trecuta, notam(cum am spus si la inceput) discusul lui ca fiind unul molau si dezlanat, in permanenta defensiva.
Acuratetea informatiilor este un alt punct notabil al discursului, care s-a centrat pe astfel de elemente. Cumva, orientarea asta catre social a vrut sa ia din alegatorii PSD-isti si sa le schimbe orientarea.
Basescu a fost ofensiv, punandu`l aproape permanent pe Geoana in postura de victima. Avantajul structurarii bune a informatiilor si a conciziei lor s-a vazut dupa primele minute de dialog.
Totodata, Basescu a avut si o stapanire de sine incredibila. A intuit punctele slabe ale contracandidatului si le-a suprauzat, pentru a-i nimici discursul si aparentul echilibru. A reusit sa faca asta si s-a bucurat de laurii succesului in momentul in care fata lui Geoana incepea sa dea primele semne de lipsa de control. Ironia specifica i-a adus si un plus de imagine si verosimilitate, incadrandu`l din nou in arhetipuri colective:justitiar, haiduc, samd.
Clar, Basescu poate pleda in rolul de bun orator, ii lipseste pe alocuri diplomatia politica, dar esenta mesajul se duce mai departe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?Tare, sa te auda toata lumea:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.