Un blog de zi cu zi, fara corset sau operatii estetice. Atentie, respira natural!

duminică, 13 septembrie 2009

Feeling Varna

Ciudate simtaminte te incearca atunci cand intri in Varna. Nu stii cum sa descrii orasul. Daca mergi pe idei preconcepute, incepi sa ii vezi rugina imediat cum ajungi in centru:cladiri ponosite, trotuare gaunoase, strazi peticite. Dar daca iti eliberezi mintea, incepi sa ii vezi frumusetea. La mine, au fost comnbinate, cate putin din fiecare. Insa cea care a invins a reusit sa treaca de suprafata si sa vada in adanc frumusetea varneza, cu bisericile ei, cu parcurile ei si cu linistea contemplativa a marii.Mi-am inceput evadarea in drum spre Mall, cu Tzentar Varna in urechi.

Oamenii sunt bizari sau cel putin asa imi pareau mie. Autobuzele sunt cu burduf, iar taxatoarele isi fac datoria de a-ti urla in urechi. As putea sa zic ca si varnezii au o problema de estetica urbana. Nu in sensul rau, ci in sensul ciudat. Beculetele si globurile de lumina le atarna prin copaci mai ceva ca de Craciun. In fata mallului, in parc, pe strada, parca vor sa ii faca in ciuda ochiului, orbit de framantari urbane.

Mallul din Varna nu e cu nimic mai presus decat cele din Romania. Poate doar prin diversitate de branduri si prin zambetele vanzatorilor, care stiu sa isi vanda marfa. Am apreciat insa faptul ca nu sunt cunoscatori de engleza, dar fac pe dracul in patru sa iti explice in putinele lor cuvinte ceea ce trebuie sa stii. Mancarea, in schimb, nu m-a impresionat. In mallul varnez, ne-am oprit la Fancy. Mancarea nu a fost extraordinara, dar atmosfera da. Fancy este un loc feng shuizat pana peste poate. Dar linistit si lipsit de fitze, contrar numelui pe care il poarta. Servirea este ok, la fel ca si berile tipic bulgaresti.
Oamenii sunt simpli si eleganti, pe alocuri. Sunt pitzipoance de mall, dar nu la fel de stridente ca cele din Romania. Barbatii sunt cizelati si se poarta la blugi lejeri si tricouri. Si ca tot vorbim de barbati, un mit mi-a fost demontat:barbatii bulgari nu au cefe late, ci sunt ai dracului de frumosi. De la Mall, am dat o tura prin parc. Eu si cu ceilalti copilasi din echipa.Parcul lor este imens. Si culmea, are si copaci in el. Si liniste, si terase si iarba. Multa. In plus, are si un entertainment center cu liane, pentru cei carora le place militaria. Linistea e incredibila si mai ca iti sufla in ceafa.

Insa bulgarii se aduna pe terase sau pe banci, sa isi traga sufletul obosit de peste zi. Nu sunt zgomotosi si se uita cu admiratie la multii joggeri care le trec prin fata ochilor. Deh, oamenii mai fac si sport! Dincolo de liniste, parcul e o adevarata oaza de calm, echilibru si neuroni clatiti. Ce e inspaimantator sunt tunelurile lor neluminate si mirosind a defecatii, folosite pentru a trece de pe o parte a drumului pe alta. Asta pe arterele principale. Cat despre artera comerciala, pe ea sunt numai pietoni. Roti de masina nu am vazut pe strada imens de larga. Din loc in loc, cate un trubadur zdranganea chitara folkista, agatand trecatorii. Caldura atmosferei iti incinge venele. Realizezi ca te simti bine si iti place in transa asta. VEzi oamenii cum se aduna pe la terase, cum stau linistiti si sorb din berea lor bulgareasca, cum te privesc atent, pentru ca te miros ca nu esti de acolo. Insa iti zambesc, din cand in cand, pentru ca stiu cum e sa fii turist. E ora 21.00 si magazinele nu mai sunt deschise. DAr vitrinele lor de imbie in cel mai rau mod cu putinta: Lacoste, Adidas, Missonni, Replay, FAmous Brands, United Colours of Benneton. Toate s-au adunat pe o singura strada si te agata cu preturile lor: 200 leva, 150 leva, adica la fel cam in Romania. Insa modul de prezentare e altul. Nu stiu cat de mult stiu sa faca..comert, dar cu siguranta se pricep mai bine decat romanii.
Ajunsa in camera de hotel, am decretat: imi place Varna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?Tare, sa te auda toata lumea:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.