Un blog de zi cu zi, fara corset sau operatii estetice. Atentie, respira natural!

joi, 28 mai 2009

Intentii esuate pentru spoturile PE

Am o vaga impresie ca echipele de campanie electorala fie sunt alcatuite din sablonisti, fie sunt alcatuite din neinspirati care mananca aiurea banii(nicidecum ai candidatului, poate ai partidului, dar cel mai sigur tot ai contribuabilului printr`o forma sau alta). Pentru ca altfel nu imi "esplic" de unde atata fadism si labareala vizuala (atentie!licente poetice!) in spoturile de campanie.
Mi-am aruncat ochii de curand pe spoturile partidelor opozitie+putere+EBA. Evident, cele pentru PPE.Jenant, penibil, mucozic de`a dreptul pentru ochiul obosit al alegatorului. (si inca sunt finuta!)
Toate partidele au mers pe indoctrinarile specifice..si deloc europene ale partidului din sanul caruia fac parte. Numai ca au facut`o intr`un asemenea miserupism, de io(n.r. un alegator obisnuit), daca m-as uita la ele, probabil ca pisatura boului mi s-ar parea mai interesanta decat mesajul vizual al spoturilor.
Buun. Incepem cu PD`L, care a optat pentru sloganul arhaic : "LA BINE SI LA GREU". Nimic de obiectat, daca poporul roman nu s-ar fi indopat in exces cu genul asta de sloganuri siropoase si de adanca stima presupusa.

Subliminal, avem secvente dramatizate din realizarile PD`L din ultimul mandat(nu ca ar simti cineva nevoia sa retraiasca vizual patima inundatiilor). LA BINE SI LA GREU-pac! sacii cu nisip aruncati in apa volburanda. LA BINE SI LA GREU-pac!despartirile capsunoase(declansate "datorita" traiului decent din tara). LA BINE SI LA GREU-pac! micii si berea dramatizati in emotii si fericire faciala mimate prost.
Si inca un pac! cu vocea din reclamele romanesti la apa si caltabosi(salam). Divin, sublim! Ochiul meu a fost in al noualea cer de exaltat!
Pai bine, mon`ser care ai facut tu, care esti, spotul...ce a fost in mintea ta cand ai transpus existenta unei familii traditionale(se merge pe simbolism si sentiment, atentie!) intr`un spot minimalist de 30 sec, la atat se rezuma viata , chiar si simbolica a unei familii de romani? Da` unde e foamea, boala, grijile zilnice fata de membrii familiei plecati in Spania la cules capsuni?UNde sunt pensia vazuta cu microscopul si preturile de supra-consum?Unde sunt discriminarea, ipocrizia, suferinta, lacrimile, zambetul sters al batranilor? Astea nu fac parte si ele din LA BINE SI LA GREU? Sau nu au putut fi trecute pe listele cu realizari pana acum?
Dar sa mergem mai departe in ograda comunis..aaah!...psd`istilor. PSD a venit, de data aceasta, cu un spot simplu. Pe undeva, a fost un transfer de functii intre PD`L si PSD, cel putin la nivel valoric. Zic asta pentru ca cei de la PSD utilizau inainte spoturi semilacrimogene, in care incercau sa reconstruiasca tot valoric familia standard romaneasca. Manipularea era realizata, efectul maxim.
Numai ca de data asta, PSD vine cu un spot de un fundal alb si o fetita ce tine strans in brate iconul PSD`ist(3 florcinele numite trandafiri).

ALEGE VIITORUL, zic ei, uitand probabil ca PSD e un partid orientat spre trecut(asta se intampla cand nu cunosti platformele program ale partidelor in care te scalzi ca sclavul). Proasta alegere de cuvinte, proasta inspiratie, bani mancati din nou..prost. Insa ce salveaza clipul in sine este legatura intre ideatic si vizual. Mai exact, intre o parte a sloganului: GANDESTE`TE PENTRU CINE VOTEZI si fetita care se uita gingas in camera. Oricum, impactul este mai mare decat in cazul spotului PD`L. 1-0 pentru PSD.
Ajungem la PNL. O, Dumnezeule mare , mijlociu si mic!PNL nu a avut niciodata strategi buni de campanie. Drept pentru care, mai orice inregistrat ca label PNL`ist miroase a esec din start. Ca si spotul pentru PE.

Ideea de la care au pornit nu a fost una proasta. Pe undeva, procedeul aduce a famous person testimonial, numai ca atunci cand incurci capra (adica imaginea unei persoane care nu apare pe listele pentru PE, dar gireaza persoane pe baza competentei sale-Crin Antonescu) cu varza(sau verzele, dupa caz, adica mirificii candidati sau actuali candidati)..risti sa iti iasa o tocana foarte prost gandita. Plus ca a esuat si intentia de accentuare a coeziunii partidului.
S-a mai facut, dragilor(a se vedea campania pentru parlamentare PSD Constanta). Dar nu plangeti. Stiu ca ati sperat ca prin spotul asta sa asociati notorietatea lui Crin cu aceea a candidatilor.Stiu ca ati incercat sa transferati publicul Antonescu inspre publicul PNL-PE. Stiu ca ati mizat pe charmul lui Crin, care credeati ca este acela a lu` Mazare. DAr v-ati inselat, teribil, drept pentru care..a iesit o varza. Una mare!
Phhh....Si ultima, dar nu cea din urma e..EBa. Sau sa fie candidata-Barbie, asa cum o numeste presa europeana atunci cand nu spune de nepotisme, fata lu` tata...samd.Doamnelor, domnilor, Elenaaaaaaa Basesssssssssscuuuuuu!

Nu stiu cum sa cataloghez spotul asta. E dificil. Probabil ca stafful a incurcat oalele. sau borcanele. Sau ce o fi incurcat. Drept pentru care, avem o EBA in adidasi si sapca, o EBA defiland pe podiumuri, de parca asta ar fi vital si esential in alegerile PE.PRost montaj, foarte prost as spune si foarte proasta succesiune de imagini(atunci cand EBA zice cum si-a ales singura pasii pentru facultate, imaginile arata 2 labutze care dau inapoi in hora. Opaaa! Pai. ce sa insemne asta?)
Spotul se vrea a fi unul american, ca si constructie, liberal si liberalist in exprimare, cu o lejeritate debordanta in exprimare. DAr cand candidatul nu stie sa iti articuleze f bine cuvintele, e putin cam greu sa obtii zambetul american. Spotul incepe promitator: Nu e usor sa te cheme Basescu, dar continua catastrofal: Nu TATA. AAaaaa!!! Ce imi aud urechile nepotiste? Nu tata? Fratilor, sunt reguli elementare de coerenta si seriozitate discursiva. I-as da cu penelul in cap mintii luminate care a conceput discursul, dupa care as da o foaie peste fata colegului sau care a conceptu spotul. Jenant, jenibil, odios. Iar cartonul de final e si mai plangacios decat coerenta produsul de pana atunci.
Uoooof!
Asa tara, asa ostasi!

Un comentariu:

  1. Genial post! Si ce politicieni de kkt! Reclamele PDL-ului si PSD-ului prezinta o realitate total falsa, sunt manipulatoare. Clipul PNL-ului e total neinteresant iar cand EBA deschide gura nu o mai salveaza nici cel mai spectaculos scenariu sau discurs (de care oricum nu are acum parte). :-)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?Tare, sa te auda toata lumea:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.